Nagyvilág

Szijjártó nem hisz az oroszok elleni szankciókban

Nem enyhül az orosz-ukrán konfliktus, Európa gazdaságai viszont szenvednek – mondta a külügyminiszter a Financial Times-nak.

A Szijjártó Péterrel készült interjút „Magyarország megkérdőjelezi az Oroszországgal szembeni EU-szankciókat” címmel jelent meg. Ebben a miniszter kijelentette, hogy Magyarországot naponta 50 millió forintos veszteség éri az embargók miatt. „Oroszország a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az oda irányuló exportunk 12 százalékát vesztettük el” – idézi Szijjártó szavait az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország más növekedési forrásokat keres, különösen a „keleti nyitás” révén, mellyel az ázsiai befektetéseket akarják ösztönözni. Szijjártó azt is reméli, hogy lendületet ad a fogyasztási kiadásoknak a devizahitelesek számára nyújtott törlesztési könnyítés.

Szijjártó arra is kitért, hogy a magyar kormányt ért bírálatok – a független média, a civil társadalom és az ellenzék elleni autoriter hadjárat kapcsán – túlzásokra épülnek, szerinte ezeknek nincs tényszerű megalapozottságuk és washingtoni látogatásán arra kéri majd az amerikaiakat, hogy mélységükben tekintsék át ezeket a kérdéseket. „Ezek a bírálatok elrontották imázsunk egy részét” – mondta a tárcavezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik