Nagyvilág

Zuckerberg négyszer annyit költ telekre, mint Ebolára

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg 25 millió dollárt ajánlott fel a Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány elleni küzdelemre, míg a festői Kauain 100 millióért vett egy 300 hektáros parti telket.

A Forbes amerikai üzleti magazin értesülése szerint a Facebook alapítója és vezetője két, egymással szomszédos, együttesen közel 300 hektárt kitevő telket vásárolt a szigetcsoport legészakibb tagján, Kauain a helyi Honda-kereskedések tulajdonosától.
A majdnem teljesen érintetlen birtok magába foglal egy 800 méteres, finom homokú strandot és egy ősi cukornádültetvényt is.

A Facebook-vezér tavaly megpróbálta észrevétlenül felmérni a terepet a helyszínen, ám egy hamburgeresnél felismerték, és a róla készült fotó felkerült a legjelentősebb helyi lap internetes oldalára.

Összefogásra van szükség az Ebola ellen

A 30 éves milliárdos és felesége Priscilla Chan mindemellett 25 millió dollárt ajánlott fel az amerikai járványügyi hatóság (CDC) részére az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány elleni küzdelemre.

“A közeljövőben ellenőrzésünk alá kell vonnunk az Ebolát, hogy ne terjedjen tovább, és ne alakuljon ki a HIV-vírushoz vagy a poliovírushoz hasonló, hosszan tartó globális egészségügyi válsághelyzet, amely ellen évtizedeken keresztül harcolnunk kell” – írta Zuckerberg az adomány bejelentéséről szóló Facebook-bejegyzésében.

A járványügyi hatóság tájékoztatása szerint a pénz jelentős részét a kór guineai, libériai és Sierra Leone-i terjedésének megfékezésére fogják fordítani. “Minél hamarabb fog össze a világ Nyugat-Afrika megsegítése érdekében, annál nagyobb biztonságban leszünk mindannyian” – jelentette ki Tom Frieden, a CDC igazgatója, aki szerint fontos, hogy a problémát a gyökerénél kezeljék.

Hetente tízezer fertőzött lehet

Paul Allen, a Microsoft cég társalapítója szeptemberben 9 millió dollárt adományozott a több ezer halálos áldozatot követelő járvány elleni küzdelemre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eközben arra figyelmeztetett, hogy hetente akár tízezer új Ebola-fertőzés is lehet a következő két hónapban, s az új esetek száma akár megtízszereződhet a közelgő hónapokban.

Hivatalos adatok szerint eddig 4447-en haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A vírus eddig 8914 embert betegített meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik