Nagyvilág

Ponta: hazudott az államfő a kémügyben

A román kormányfő azt mondta, nem volt a külföldi hírszerzés ügynöke.

A román miniszterelnök “merő hazugságnak” nevezte kedden Basescu elnök előző esti állítását, amely szerint ő 1997 és 2001 között a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt. Victor Ponta azt mondta: amióta 1995-ben elvégezte a jogi egyetemet, “betartotta a törvényeket, a hazáját szolgálta”, és ezt fogja a jövőben is tenni. (Korábban Basescu megjósolta, hogy le fogja tagadni ügynökmúltját, mert biztos lehet benne, hogy nem fedik fel.) 

A szociáldemokrata miniszterelnök ugyanakkor még imádkozni is fog Traian Basescuért is, “mert nagyon feldúlt, zaklatott, és Romániának nem kellene egy ember zaklatottságától függnie. Úgy vélem, ha törvényt sért valaki, akkor az illetőt az állami intézményeknek kell felelősségre vonniuk” – jelentette ki Victor Ponta egy moldvai egyházi ünnepen. Szerinte az államfő elfogadhatatlan módon próbálja használni tisztségét, hogy – az ő védnökségével alakult – Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltje, Elena Udrea választási kampányát segítse.

Traian Basescu hétfőn éles támadást intézett a novemberi elnökválasztáson induló két legesélyesebb jelölt – Victor Ponta és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje – ellen, és kijelentette, hogy Elena Udrea államfővé választását támogatja. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a két legesélyesebb jelölt, Ponta és Johannis között dőlhet el az elnökválasztás második fordulójában.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik