Nagyvilág

A brit parlament elismerné a palesztin államot

Az izraeli külügyminisztérium tiltakozik, szerintük ez aláássa a béke megteremtését.

A brit parlament alsóháza hétfő éjjel megszavazta, hogy felszólítsák a kormányt: ismerje el a palesztin államiságot. A brit kormány tagjai nem vettek részt a szavazáson, a kormányszóvivő azt közölte, hogy London nem változtat eddigi politikáján, vagyis egyelőre hivatalosan nem ismeri el a palesztin államiságot, de ha a békefolyamat előmozdítása érdekében ezt látja helyénvalónak, akkor meg fogja tenni.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a palesztin állam korai elismerése azt a „hamis üzenetet” küldené a palesztinoknak, hogy nem kell figyelembe venniük a mindkét felet kötelező súlyos vállalásokat. „A palesztin államisághoz tárgyalásokon át vezet út” a külügy közlése szerint, úgy vélik, akkor lehet a palesztin államot elismerni, ha sikerrel zárultak a közvetlen béketárgyalások Izrael és a Palesztin Hatóság között.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet viszont üdvözölte a brit parlamenti határozatot. „Az önrendelkezéshez való jogunk soha nem volt egyezkedés kérdése. Palesztina elismerése nem függ az Izraellel folytatott tárgyalásoktól, Izrael erre vonatkozó állításai nemcsak igazságtalanok, de erkölcstelenek is” – idézi Hanan Asrávit, a szervezet vezetőjét az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik