Nagyvilág

Izraelt bírálta az ENSZ-főtitkár

De rajtuk kívül a palesztinokat is felszólította, hogy azonnal térjenek vissza a béketárgyalásokhoz, még mielőtt kiújulna az erőszak.

Ban Ki Mun hétfőn délelőtt a Palesztin Hatóság rámalláhi központjában találkozott Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel. A találkozó után az ENSZ-főtitkár Jeruzsálem telepespolitikájáról beszélt. „Ismét elítélem Izrael folyamatos telepestevékenységét” – idézte az elhangzottakat az MTI.

Hétfő reggel összecsapások voltak izraeli biztonságiak és kődobáló palesztin fiatalok között, akik meg akarták akadályozni, hogy nem muzulmánok is megnézhessék a Templomhegyen a Mecsetek terét. Ennek helyén állt az ókorban a zsidók legszentebb helye, ezt akarták szélsőséges izraeliek meglátogatni reggel. „Véget kell vetni a Jeruzsálem szent helyein folyó provokációknak” – kommentálta a történteket Ban Ki Mun.

Az ENSZ vezetője ugyanakkor mind az izraelieket, mind pedig a palesztinokat felszólította, hogy azonnal térjenek vissza a béketárgyalásokhoz, mert hosszú távú, tartós béke nélkül kiújul az erőszak. A Gázai övezet újjáépítésén túl meg kell oldani a destabilizáló problémákat is egy újabb tragikus összetűzés elkerülése érdekében – hangzott el.

 AFP / Issam Rimawi

A palesztin kormányfő kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődnek a Gázai övezet helyreállítási munkái. Ugyanakkor ez a vasárnapi kairói adományozó értekezleten megígért pénzek érkezésétől is függ – mondta Rámi Hamdalláh. Emlékeztetett arra is, hogy öt éve a hasonlóan megígért összegek nagy részét soha nem utalták át a palesztinoknak.

Hamdalláh azt is kijelentette, hogy hiábavaló a segítség, ha nem szűnik meg a Gázai övezet blokádja és a palesztin gazdaság nem szabadul fel az izraeli ellenőrzés alól. Azt is kijelentette, hogy a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik