Nagyvilág

Ebola-pánik tört ki a Los Angeles-i repülőtéren

Rosszul lett, és influenzaszerű tüneteket produkált egy nő a New Yorkból Los Angelesbe tartó járaton, a leszállás után a gépet karanténba helyezték.

Külön leszállópályára terelték és elkülönítették a hatóságok a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren (LAX) a United Airlines New Yorkból érkező, 703-as járatát vasárnap délután. A gépen egy beteg nő, utazott, akin influenzaszerű tünetek jelentkeztek, többek között erős hányinger. Miután egy ellenőrzés kiderítette, hogy az utas korábban Nyugat Afrikában járhatott, életbeléptek az amerikai járványügyi központ (CDC) által ebola-gyanú esetére kidolgozott vészintézkedések – jelentette a CBS Los Angeles.

Leszállás után teljes védőruhába öltözött emberek lepték el a gépet, és elkezdték a 142 utas, és a hatfős személyzet vizsgálatát. Négy órás procedúra után kiderült: a pánik alaptalan, a kérdéses utas nem is beteg, csak a repülés miatt lett rosszul. Ráadásul a korábbi útjáról szóló információk is tévesnek bizonyultak: nem az ebola-járványtól sújtott országok egyikében járt, Afrikai nyugati részén, hanem Dél Afrikában.

A CBS híradójának riportja szerint az utasok a hosszú vizsgálat végén fáradtan, de nyugodtan hagyták el a repteret. Akiket megkérdeztek, egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy bár nagyon kellemetlen élményben volt részük, teljesen megértik a hatósági reakciót.

Néhány nappal korábban hasonló esetről számolt be a Euronews. A US Airways Philadelphiából, a Dominikai Köztársaságba tartó járatáról egy utas jelentette, hogy hallotta, amint egyik utastársa arról beszél, megfertőződött ebolával. A pánik ebben az esetben is teljesen alaptalannak bizonyult. Néhány utas a telefonjával rögzítette, és feltöltötte a Youtube-ra amint a védőruhás egészségügyiek a fedélzetre lépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik