Nagyvilág

Putyinizálódással vádolja Orbánt a The Sunday Times

Az ország úszik az EU által folyósított milliárdokban, a beruházásokból viszont csak a vezetőhöz hű oligarchák húznak hasznot – írja a konzervatív brit lap.

„Magyarország miniszterelnöke kis Putyinná kezd változni” – ez a címe a The Sunday Times elemzésének. Az MTI által idézett írás szerint a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, az Európai Unió folyósította forrásokból viszont csak a vezetőhöz hű oligarchák új kasztja húz hasznot.

A cikk szerint a nyugati szövetségeseket leginkább Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolata aggasztja, olyan hangokat is lehet hallani, hogy Magyarország Oroszország trójai falovává válik az EU-ban. A tudósító felidézi a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodást és azt is, hogy a NATO-tag Magyarország csak vonakodva csatlakozik az ukrajnai katonai beavatkozás miatt foganatosított Oroszország elleni szankciókhoz.

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy a keleti nyitás egy gyakorlatias lépés, amelyet gazdasági okok motiválnak. Kovács azt is jelezte, hogy az „illiberális állam” meghatározás a túlzottan liberális kapitalizmus megzabolázását és a konzervatív értékekre alapozott demokrácia megteremtését jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik