Nagyvilág

Sehol sincsenek biztonságban az amerikaiak

Az amerikai külügyminisztérium pénteken megújította a terrorveszélyre való globális figyelmeztetését a külföldre utazó amerikaiak számára, rámutatva, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetre mért légicsapások nyomán megnövekedett a bosszútámadások valószínűsége.

Az amerikai diplomáciai tárca arra figyelmeztetett, hogy a terrorista csoportok továbbra is azt tervezik, hogy Afrikában, Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten amerikai állampolgárokat és érdekeltségeket támadjanak meg. A minisztérium szerint a bosszúakciók valószínűsége megnőtt az iraki és szíriai célpontokra az Egyesült Államok és koalíciós partnerei által mért légi csapások nyomán.

Az áprilisi figyelmeztetést felváltó mostani állásfoglalás szerint megnőtt a terroristák által elkövetett emberrablások veszélye is. A külügyi tárca emlékeztetett rá, hogy az Iszlám Állam felszólította követőit: ott támadjanak a külföldiekre, ahol azok éppen vannak. Az Iszlám Állam elleni műveletekben amerikai, brit, francia, ausztrál, bahreini, jordániai, szaúdi és egyesült emírségekbeli harci gépek vesznek részt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet ellen létrehozott, az Egyesült Államok vezette katonai koalíció 21 országának vezérkari főnökei jövő kedden gyűlnek majd össze tanácskozásra az amerikai főváros közelében – közölték pénteken amerikai katonai források.

A Washington szomszédságában található Andrews légi bázison megtartandó tanácskozást Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke és Lloyd Austin tábornok az Egyesült Államoknak a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős középső parancsnokságának (CENTCOM) vezetője hívta össze. A tanácskozásra Európából, az arab országokból és Ausztráliából érkeznek majd katonai vezetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik