Nagyvilág

Szobrot kapott Edward Snowden New Yorkban

Amíg nincs végső ítélet, addig végső emlékművet sem lehet állítani az NSA lehallgatásait kiszivárogtató Snowdenről – ezzel indokolta az alkotó azt, hogy miért nincs bronzba öntve az alkotás.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatásainak kiszivárogtatójáról készült hatalmas, háromméteres alkotás a delaware-i egyetem egyik végzősének, Jim Dessicino-nak a fejéből pattant ki. Dessicino célja, hogy nyilvános diskurzust alakítson ki a szoborral Snowdenről. „Azzal, amit Snowden tett, feláldozta a saját kényelmét és biztonságát, hogy tudomásunkra hozzon egy titkot. Valamilyen szinten ő meghalt, hiszen nem lehet itt, így az emlékezés tárgyává vált” – jelentette ki a szobor megalkotója a Buzzfeed-nek.

 
Fotó: Twitter / Giter Done News 

Noha Dessicino elismeri Edward Snowdent és kiáll mellette, mégsem tartja magát aktivistának. Az elsődleges számára az, hogy próbálja az embereket a közügyekkel való törődésre sarkallni és arra, hogy merjenek megkérdőjelezni dolgokat. „Nincs a szobor bronzba öntve” – mondta az alkotó, és ezt azzal indokolta, hogy nincs végső ítélet Snowden ügyében, addig pedig nem lehet végső emlékművet sem állítani neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik