Nagyvilág

Oroszország fel akar oszlatni egy jogvédő szervezetet

Nálunk ilyen elő sem fordulhatna. Szabálytalannak minősítették az Andrej Szaharovot is alapítói közt tudó Memorial jogvédő csoport szervezeti felépítését és pénzügyeit, „külföldi ügynökként” vették nyilvántartásba és eljárást indítottak feloszlatására - írja az MTI.

A Memorial jogvédő csoportot még 1989-ben alapították ellenzékiek, köztük a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov. A szervezet más civilekkel együtt már évek óta áll a kormányzati támadások kereszttüzében.

Az orosz törvények szerint ha egy civil szervezet külföldi támogatást kap és politikai tevékenységet folytat, külföldi ügynökként nyilvántartásba kell vetetnie magát, ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kapnak. A jogvédő tevékenységet folytató oroszországi civil szervezetek nagyrészt elutasították a nyilvántartásba vételt és inkább lemondtak a külföldi támogatásról.

Alekszandr Cserkaszov, a Memorial elnöke elmondta: az igazságügyi minisztérium indított eljárást feloszlatásukra, a tárca szabálytalannak minősítette szervezeti struktúrájukat és pénzügyeiket. Cserkaszov a vádakat képtelenségnek nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik