Nagyvilág

Bejutott a brit parlamentbe az EU-ellenes párt

Története során első ízben szerzett mandátumot a londoni parlament alsóházában az Európai Unió-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) egy időközi választáson.

A péntek hajnalban közölt adatok szerint Douglas Carswell, a UKIP jelöltje a szavazatok 59,75 százalékát szerezte meg az ország délkeleti részén fekvő Clacton körzetében kiírt voksoláson.

Carswell 2005 óta a konzervatívok színeiben ült a brit parlament alsóházában, de augusztusban kilépett a pártból, és a UKIP tagja lett. Ezt követően parlamenti mandátumától is megvált, de a saját lemondása miatt kiírt időközi választásokon visszaszerezte azt.

“Azért mondtam le (mandátumomról), hogy elinduljak ezen a választáson, mert elsősorban, mindenek előtt és végül önöknek felelek. Önök a főnökeim. Nem fogok csalódást okozni” – idézte Carswell győzelmi beszédét a BBC brit közszolgálati adó.

A képviselő azt is leszögezte, hogy a UKIP-nek egész Nagy-Britannia és minden brit érdekeit képviselnie kell, köztük az ország első és második generációs lakóiét is. Ha így lesz, “nincs elérhetetlen” a párt számára – mondta Carswell, élesen bírálva a konzervatív kormányt és a “kartellező” parlamenti pártokat.

 Douglas Carswel
Fotó:Europress 

Clancton mellet a Manchester-környéki Heywood és Middleton hagyományosan munkáspárti körzetében is időközi választásokat tartottak, ahol bár most is a baloldali jelölt nyert, a UKIP 39 százalékot szerzett, szemben 2010-es három százalékos eredményével.

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a következő brit parlamenti választásokon már nem három – a konzervatívok, a Munkáspárt és a liberális demokraták -, hanem négy párt küzdelmére kell számítani.

A UKIP nyerte a májusi európai parlamenti választást Nagy-Britanniában, a brit EP-mandátumok harmadát begyűjtve. A UKIP elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból, és ezzel együtt az EU-ból érkezők szabad nagy-britanniai bevándorlásának és munkavállalásának felszámolása.

A párt tagjai az utóbbi időben számos botrányba keveredtek, gyakran vádolják őket rasszizmussal és szélsőjobboldali populizmussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik