Nagyvilág

A keletnémet békés forradalomra emlékezett Áder

A köztársasági elnök Lipcsében vett részt megemlékezésen. Ott volt vele Kozma Imre is, aki a keletnémet menekültek magyarországi ellátását irányította 1989-ben.

A keletnémet békés forradalom fordulópontjaként számon tartott 1989. október 9-i lipcsei tömegtüntetés 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen szólalt fel Áder János államfő. Felidézte Helmut Kohl kancellár mondatát, mely szerint a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból, majd hozzátette, hogy a lipcseiek nélkül egészen biztosan nem omlott volna le a fal.

A 25 évvel ezelőtti lipcsei tüntetés kiindulópontja az evangélikus Miklós-templom volt, ahol a demokratikus ellenzék 1982-től minden hétfőn békeimát szervezett. Ez az egyház viszonylagos függetlensége révén fórumot adhatott a politikai, társadalmi és gazdasági gondok megvitatására is.

A 25. évfordulón újra tartottak békeimát, melynek ünnepi szónoka James Baker volt – ő irányította a sorsfordító időkben az amerikai diplomáciát. Baker aktualitásokat is érintett, kitért arra, hogy hosszabb távon meg kell találni azt az utat, melyen visszavezethetjük Oroszországot az európai államok családjába.

25 évvel ezelőtt a lipcsei demonstrációra az NDK belbiztonsági szervei nagy erőkkel készültek, a tüntető tömeg viszont a vártnál jóval nagyobbra, több mint százezresre duzzadt, így a vezetés visszavonulót fújt. Ezután a tüntetéseken még nagyobb tömegek jelentek meg, egy hónap múlva, november 9-én pedig ledöntötték a berlini falat is.

A megemlékezésen Kozma Imre, a Magyar-Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke is felszólalt, aki 1989-ben a keletnémet menekültek magyarországi ellátását irányította. Elmondta, hogy a magyarok szélesre tárták a menekültek előtt nemcsak a kapujukat, hanem a szívüket is. A befogadást nem lehet feltételekhez kötni és nincs alternatívája, aki hisz abban, hogy minden ember egyenlő, annak ez természetes dolog – mondta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik