Nagyvilág

„A háború háború, de valahogy akkor is muszáj sminkelnem”

Nők is részt vesznek az ukrajnai harcokban, mindkét oldalon. Azt gondolják, hogy az igazi férfi az, aki fegyvert ragad és nem a városban üldögél sörözve.

Mielőtt Kelet-Ukrajnában kitörtek a harcok, Irina egy kaszinóban dolgozott és álmában sem gondolta volna, hogy egyszer fegyvert fog. Most az életével játszik – írja a Reuters.

Irinát a harcosok Gajka (Bigyó) becenéven ismerik. A szakadárok oldalán küzd az ukrán kormányerők ellen. Kőkemény dolgok történtek vele, de nem bánta meg – mondta a Reutersnek. „A rossz emlékek eltűnnek. Próbáljuk a dolgok pozitív oldalát nézni, sok barát vesz körül, a háború közelebb hozza az embereket egymáshoz” – nyilatkozta.

Irina egysége Donyeck határában állomásozik. Rajta kívül még öt nő van a csapatban, három orvos, egy harcos és egy felderítő.

„Voltak kétségeim, mielőtt nőket is az egységbe engedtem” – mondta Gajka parancsnoka. „De most már jobban bízok bennük, mint a férfiakban. A nők nem isznak, a férfiak állapota miatt viszont néha komolyan aggódom, amikor visszajönnek a pihenőről” – tette hozzá.

„A háború háború, de valahogy akkor is muszáj sminkelnem” – mondta Gajka, miközben szobája felé mutatott, ahol kozmetikumok sorakoztak az ablakpárkányon.

Az ukrán kormány oldalán is harcolnak nők. Egy huszonegy éves nő, Aljona elmondta, hogy a kijevi tüntetések után csatlakozott a harcokhoz. Először a Nemzeti Gárdába lépett be, de ott csak útellenőrzés volt a feladata, ő viszont harcolni akart, így került a Saktar zászlóaljba.

Mindkét oldalon azt mondták, hogy a férfiak egyenlőként kezelik őket, bár néha előzékenyebbek velük. Azokat a férfiakat viszont nem nézik sokba, akik nem fegyverkeztek fel. „Az igazi férfiak harcolnak. Akik csak a városban üldögélnek sörözgetve, azok szégyellhetik magukat” – mondta Gajka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik