Nagyvilág

Letilthatják a Facebookról és a Twitterről az Iszlám Államot

Az EU-tagállamok belügyminiszterei internetes óriáscégek segítségét kérték az Iszlám Állam ellen.

Az utóbbi időben több fiatal európai muszlim utazott Szíriába és Irakba, hogy szélsőséges csoportokhoz csatlakozhasson, és szakértők attól tartanak, hogy radikalizálódásukban szerepet játszhattak az interneten keresztül megosztott információk is.

Fegyverként használják a közösségi médiát

A huszonnyolc EU-tagállam belügyminiszterei és az Európai Bizottság munkatársai Luxemburgban egyeztetnek a témában olyan jelentős internetes vállalatok, mint a Google online keresőmotor, a Facebook és a Twitter közösségi oldalak, valamint a Microsoft szoftvercég képviselőivel.

Az Európai Bizottság szóvivője közölte, a résztvevők megvitatják, milyen kihívásokat teremt a terroristák online jelenléte, és erre milyen technikai és politikai válaszok adhatóak.

A közösségi média a dzsihadisták egyik leghatékonyabb eszközévé vált, amellyel világszerte meg akarják félemlíteni ellenfeleiket, szimpatizánsokat gyűjthetnek, és további tagokat toborozhatnak.

Az elmúlt néhány hétben az IÁ több külföldit – James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókat, a brit David Haines segélymunkást, valamint Hervé Gourdel francia hegymászót – fejezett le, és kivégzésükről videofelvételt tett közzé a világhálón.

Ritkán blokkolnak

Ennek ellenére az internetes óriáscégek ritkán blokkolják a szélsőségesek által feltöltött internetes tartalmakat, mivel az általuk működtetett oldalakra inkább a tartalmak megosztását lehetővé tevő platformokként tekintenek, és attól tartanak, hogy a megjelenés korlátozása a szólásszabadságra nézve is következményekkel járhat.

Az EU terrorellenes ügyekben illetékes koordinátora szeptemberben az AFP francia hírügynökségnek arról számolt be: mintegy háromezer európai utazott Irakba és Szíriába, hogy az IÁ kötelékében harcolhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik