Nagyvilág

Meghalt a Madeleine-ügy gyűlölködő Twitterezője

Miután a Sky News kiderítette személyazonosságát, egy hotelszobában találták meg a holttestét – a rendőrség szerint nincs gyanús körülmény.

A 63 éves Brenda Leyland a Twitter portálon küldött álnéven gyűlölködő üzeneteket Madeleine orvos szüleinek, Kate és Gerry McCann-nek. A Sky News brit hírtelevízió azonban kinyomozta kilétét, a tévé egyik riportere felkereste lakásán, és kérdőre vonta. Brenda Leyland az újságírónak csak annyit mondott, hogy joga volt kifejteni a véleményét, ezután azonban eltávozott lakhelyéről, és nem sokkal később megtalálták holttestét a közép-angliai Leicester városának Marriott szállodájában.

Halállal is fenyegetett

A Leicestershire megyei rendőrség hétfői közleménye szerint a halálesetet “nem övezik gyanús körülmények”. A brit rendőrségi szóhasználatban ez rendszerint öngyilkosságra utal.

Hétfőn a Sky News is kiadott egy rövid közleményt, amely szerint a társaság szomorúan értesült Brenda Leyland haláláról, nem tartaná azonban helyénvalónak az üggyel kapcsolatos további találgatásokat vagy kommentárt.

A Scotland Yard épp a minap indított vizsgálatot annak az online üzenethadjáratnak az ügyében, amely Madeleine McCann szülei ellen folyik az összes nagy közösségi portálon, a házaspárt nem egyszer halállal fenyegetve.

A brit sajtó beszámolói szerint az ügyre ráállított nyomozócsoport 65 oldalas dokumentumcsomagot állított össze a Facebookon, a Twitteren és más online portálokon özönlő, gyakran végletesen durva és trágár támadásokból. A fenyegető üzenetek közös vonása, hogy feladóik szerint a szülőknek szerepük volt a kislány rejtélyes eltűnésében.

Bűncselekmény a trollkodás

Azonosításuk esetén az üzenetek szerzői büntetőeljárásra számíthatnak, Nagy-Britanniában ugyanis a 2003-ban kelt távközlési törvény alapján bűncselekménynek számít a durván sértő vagy fenyegető online tartalmak feltöltése.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak viszont azóta sem lelik nyomát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik