Nagyvilág

Lecsapott a tájfun Japán legnagyobb szigetére

Honsú szigetét is elérte a Fanfon nevű tájfun, ami most Tokió felé tart. A szélviharnak eddig négy halálos áldozata van.

Az idei szezon 18. tájfunja Hamamacu városa mellett, Tokiótól mintegy 200 kilométerre délnyugatra érte el Honsút, heves esőzéssel és óránként 180 kilométeres sebességű széllökésekkel – írja az MTI..

A tájfun miatt több mint 600 repülőjáratot töröltek, leállították a nagy sebességű Sinkanzen vonatok Tokió és Nagoja közötti járatait, és felfüggesztették a kutatást az Ontake tűzhányó legalább 51 halálos áldozatot követelő múlt szombati kitörésének további áldozatai után. A meteorológiai ügynökség különleges riasztást adott ki főleg az ország központi és nyugati részeire a fenyegető földcsuszamlások, árvizek, valamint az erős hullámverés és a szakadó eső miatt, s a hatóságok mintegy 300 ezer embernek ajánlották, hogy hagyják el lakóhelyüket és vonuljanak biztonságosabb helyre.

A déli Okinava szigetén a vihar által felkorbácsolt, helyenként 12 méter magas hullámok vasárnap délután elsöpörtek három, a tengerparton fényképező amerikai katonát. Egyikük holttestét azóta megtalálták, két társának nyoma veszett. Ugyancsak eltűntként tartanak számon egy 21 éves szörfözőt, akit Fudzsiszava közelében, Tokiótól délnyugatra nyeltek el a hullámok.

A Fanfon tájfun sorrendben a 18. trópusi ciklon, amelyik ebben a szezonban a Csendes-óceánon kialakult. Elnevezése lao nyelven fenevadat jelent. Mielőtt Japán középső részére lecsapott, a hatalmas víztölcsér végigsöpört már az ország egy nagy részén. Országszerte mindazonáltal egyelőre csak kilenc ember sérülését okozta a Fanfon tájfun.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik