Nagyvilág

Hazavághatja az olaj a Kanári-szigeteket

A Spanyolországhoz tartozó autonóm közösség miniszterelnöke is ellenzi a kőolajkitermelést, így arról mindenképp tartanak népszavazást – derült ki a Madridban tartott tüntetésen.

A spanyol parlament előtt tüntettek Madridban hétfőn a kanári-szigeteki kőolajkitermelés ellenzői, köztük Paulino Rivero, a szigetek alkotta autonóm közösség miniszterelnöke is. A tüntetők egy óriási transzparensen szólítottak fel a szigetcsoport “megmentésére”, ugyanis attól tartanak, hogy az olajmező feltárása csökkenti a turizmust, amely a helyiek megélhetésének alapját képezi. Azt is követelték, hogy a spanyol kormány vonja vissza a Repsol olajvállalatnak adott engedélyét.

Novemberben szavaznak

Paulino Rivero, a szigetek miniszterelnöke megerősítette, hogy november 23-án népszavazást tartanának a kőolajkitermelés engedélyezéséről. Ezt akkor is megrendezik, ha a központi spanyol kormány – ahogy ezt Katalónia függetlenségi népszavazásának esetében nemrégiben tette – megtámadja az alkotmánybíróságon a referendumot – mondta.

“Mariano Rajoy kormánya semmibe veszi a szigetek lakóinak érdekeit, és előnyben részesíti a Repsol vállalatot, amivel egy komoly problémát hoz létre” – jelentette ki.

Rengeteg pénzt spórolhatnak meg a hazai olajjal

A tüntetésen jelen voltak a Kanári-szigetek részét képező Lanzarote és Fuerteventura vezetői, több jelentős helyi, nem és európai uniós gazdasági, társadalmi és politikai szervezet képviselői. Paulino Rivero korábban már az Európai Bizottságnál is lobbizott az olajfúrások betiltásáért.

A Repsol cég korábbi állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy talán egyetlen más ország sem tehet már szert akkora jelentőségű olajlelőhelyre, mint Spanyolország. Ha a becslések beigazolódnak, a Kanári-szigeteki olajmezőkkel az ország olajigényének tíz százalékát lehetne fedezni. Spanyolország ezzel 30 milliárd eurót takaríthatna meg olajimporton 20 év alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik