Nagyvilág

Férjes asszonnyal volt viszonya egy püspöknek

Az egyházfő elfogadta Kieran Conrynak, a nagy-britanniai Brighton és Arundel püspökének lemondását - közölte hétfőn a Vatikán. 

A 2001-ben püspöknek kinevezett Kieran Conry szeptember 27-én nyújtotta be lemondását. Ennek elfogadását jelentette be most a Vatikán. A papról kiderült, hogy viszonya volt egy férjezett asszonnyal. A püspök ezzel nemcsak saját cölibátusi fogadalmát szegte meg, hanem a családi élet szentségét is megsértette.

A püspök egyházmegyéjének templomaiban felolvasták a hívőkhöz írt levelét, amelyben elismerte, hogy megszegte a papi hivatásához való hűséget, és ezért bocsánatot kért az általa eddig vezetett közösségtől. A brit sajtó beszámolói szerint a 64 éves püspök nem titkolt viszonyt folytatott egy hozzá közel élő férjezett asszonnyal, egy nála 20 évvel fiatalabb tanárnővel. Az újságokban megjelent fényképek szerint Kieran Conry gyakran polgári viseletben a nővel az oldalán  sétált az utcákon.

Nem ez volt az első „bűnbeesése”

Sajtóértesülések szerint nem ez volt a katolikus pap első félrelépése, hat évvel korábban egy másik nőhöz is intim barátság fűzte. Conry egyébként nem a legutóbbi, férjezett asszonnyal folytatott viszonya miatt nyújtotta be lemondását – egyszer három éjszakát is együtt töltöttek, de a pap tagadta, hogy fizikai kapcsolat lett volna köztük -, hanem korábbi kapcsolata miatt. Akkor egy háromgyerekes anyára vetett szemet, akinek zsákutcába jutott a házassága.

A tanárnő férje, egy 44 éves bankár beadta a válópert. Korábban magándetektívvel figyeltette meg feleségét és a püspököt. Képmutatónak nevezte a püspököt, és abszurdnak, hogy a hívek hozzá fordulnak házassági tanácsért. A férfi azzal vádolta az egyház vezetését, hogy éveken át tudott a püspök magatartásáról, és eltitkolta azt a botrány elkerülése végett. A püspök tagadta, hogy az egyházon belül bárki más tudott volna két viszonyáról. Az egyházkerületben azonban állítólag köztudott volt, hogy a főpap kettős életet él.

Elemzők szerint jelzésértékű, hogy a püspök lemondásának elfogadását a Vatikán a családról szóló püspöki szinódus kezdőnapján jelentette be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik