Nagyvilág

Ostromolják a repteret

Újabb halott Donyeckben.

Egy civil meghalt a kelet-ukrajnai Donyeckben a szakadatlanul folyó tüzérségi támadások következtében. Az oroszbarát szakadárok a szeptember ötödikén életbe lépett tűzszünet ellenére hetek óta lövik és ostromolják a donyecki nemzetközi légikikötőt, ahol a szovjet időkben létesített atombiztos bunkereknek, valamint a felhalmozott élelmiszer- és lőszerkészleteknek köszönhetően Kijev szerint a katonák sokáig képesek kitartani.

Segély

Eközben a német kormány bejelentette, hogy tízmillió euró értékben humanitárius segélyt küld Ukrajna keleti részére. A több mint száz kamionnyi rakomány október közepére éri el a válságövezetet, egyebek mellett aggregátorokkal, mobil fűtőberendezésekkel, téli ruházattal, takarókkal, tábori ágyakkal és  mobil konyhákkal.
A közlemény szerint a minisztérium idén eddig a fejlesztési együttműködésre még a válság előtt betervezett 25,5 millió eurón felül 45 millió euró támogatást nyújtott Ukrajnának a válságövezet infrastruktúrájának helyreállítására és az újjáépítésre, és további 6 millió eurót fordított humanitárius segélyezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik