Nagyvilág

Videón a vulkán áldozatainak utolsó pillanatai

Ontake (Ontake vulkán, hegy, mentő)
Ontake (Ontake vulkán, hegy, mentő)

Nem csak a gázok öltek az Ontake-vulkánnál. Az egyik menekülő drámai pillanatokat örökített meg telefonján.

A szeptember huszonhetedikén kitört Ontake-vulkán több mint ötven áldozatának zömével nem a gázok és a hamu miatti fulladás végzett, hanem az óránkénti 300 kilométeres sebességgel becsapódó izzó lávakövek. A szerencsétlenül jártak többsége harminc és hatvan év közötti volt, akadt köztük három gyerek is; a sérültek száma hetven körül van.

A 3067 méter magas Ontake-hegy túrázók kedvelt célpontja, balszerencsére éppen szombaton – a legforgalmasabb túranapon – tört ki, teljesen váratlanul. Mostanáig ötvenegy holttestet találtak a mentők, és még mindig tucatnyi az eltűnt.

Az egyik menekülő mobiltelefonjával örökítette meg a történteket.

“Fotózás helyett inkább menekült volna”

Az 59 éves Nogucsi Izumi is az áldozatok között van. Felesége a férfi kameráján száz felvételt talált a végzetes túráról. A pár rendre együtt kirándult, ám azon a szombaton az asszonynak dolgoznia kellett munkahelyén, így a férj egyedül indult útnak. A fotókon békés a táj, az utolsót kivéve: azon hatalmas füstfelhő terjeng a hegytető fölött. “Döbbenetes fotó, de inkább menekült volna onnan ahelyett, hogy fényképez! Remélem, hogy egy nap, talán tíz év múlva magam is megmászom a hegyet, és látni fogom, hol járt a férjem utolsó óráiban” – nyilatkozta az özvegy.

Egy másik áldozat mobilján hat fotót látható, az utolsón a telefon tulajdonosa, a negyvenegy éves Takahasi Hideomi, amint a hegytetőre érve hüvelykujját felfelé tartva diadalmasan jelzi a hegy megmászását. A férfi nyolc munkatársával együtt kirándult az Ontakére, közülük hárman élték túl a kitörést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik