Nagyvilág

Navracsics „uniós báránybőrbe bújt farkas”

Az osztrák Wirtschaftsblatt egy zöldpárti osztrák EP-képviselőt idézett, aki Orbán Viktor "uniós báránybőrbe bújt farkasának" nevezte a magyar biztosjelöltet, míg a pozsonyi Pravda szerint pont a magyar miniszterelnök árnyékából próbált kiállni.

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap a vitatott uniós biztosjelöltekről szóló, kommentáló elemeket tartalmazó beszámolójában idézte Ulrike Lunacek zöldpárti osztrák EU-képviselőt, az Európai Parlament alelnökét, aki Navracsics Tibort Orbán Viktor “uniós báránybőrbe bújt farkasának” nevezte. Aki követte Navracsics meghallgatását, annak az a benyomása támadhatott, hogy Navracsics mindig is lelkes európai volt, csak sajnos eddig ezt nem tudta kimutatni vagy nem mutathatta ki hazájában, pártjában, a Fideszben, illetve Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt. “A csitítgatások nem elegendők. Navracsics Tibor vezető szerepet töltött be a magyar médiatörvény kidolgozásában” – írta a szerző, ezzel kapcsolatban a szociáldemokrata EP-frakció helyettes vezetőjét, Jörg Leichtfriedet idézve.

Nem volna célravezető megbuktatni

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap ugyancsak a vitatott biztosjelöltekről közölt beszámolót. A cikk utalt arra, hogy fenntartások vannak Navracsics Tiborral szemben, aki a meggyőződéses európainak mutatta magát a meghallgatások alatt, és hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tagjaként az Európai Unióval szembeni konfliktusokat próbálta elsimítani. A szerző ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a magyar politikussal szembeni vétó kevésbé célravezető, mert ebben az esetben a Fidesz egy másik politikusát jelölné a posztra.

 
Fotó: MTI 

Az Európai Bizottság biztosjelöltjeinek európai parlamenti meghallgatásán a Le Monde szerint a francia, a brit, a spanyol és a magyar politikusnak volt a legnehezebb dolga. A francia balliberális lap tudósítása szerint a többiekhez hasonlóan Navracsics Tibor is visszafogottan viselkedett, s ígéretet tett arra, hogy az oktatási, a kulturális és az állampolgársági tárca élén “el fogja magát határolni hazája politikától, amelyet az a populista Orbán Viktor vezette kormány fémjelez, amelynek maga is minisztere volt”.

Navracsics megpróbált kilépni Orbán árnyékából

Az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap szerint “Navracsics Tibort megsorozták a baloldali EP-képviselők, ám a magyar jelölt állta a sarat” és úgy vélik Navracsicsot a “hétfői pótvizsgán várhatóan nem buktatják meg”.

A pozsonyi lap megállapította: a meghallgatáson politikai kérdések voltak túlsúlyban, szakmai vita nem alakult ki, s Navracsicson főként az Orbán-kormány lépéseit kérték számon. A cikk írója szerint Navracsics sokszor “semmitmondó válaszokkal” ütötte el a kritikát és jól jött neki, hogy a kérdezők többsége nem volt nagyon felkészült.

“Az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága csütörtökön pótvizsgára küldte Navracsics Tibort” – írta pénteken a független pozsonyi Pravda. A pozsonyi újság szerint Navracsicsnak “éles kritikát” kellett kiállnia amiatt, mert részt vett azoknak a törvényeknek az elfogadásában, amelyek “korlátozzák a sajtószabadságot, a bíróságok függetlenségét és a civil szervezetek működését”. Az “Orbán biztosát pótvizsga várja” című cikk írója megjegyezte: Navracsics úgy védekezett, hogy megpróbált kilépni Orbán árnyékából.

A pozsonyi liberális Sme a brüsszeli meghallgatásokról készített összeállításában a magyar jelöltről úgy vélekedett: az a szakértőket nem tudta meggyőzni, ám az európai parlamenti képviselőknél “átment” (a vizsgán).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik