Nagyvilág

Egyre jobban bíznak a csehek a politikusokban

Főleg a köztársasági elnökbe vetett bizalom emelkedett, de a parlamentre sem néznek olyan gyanúsan, mint korábban.

Emelkedett az év folyamán a cseh lakosság politikai intézményekbe vetett bizalma – derül ki a prágai STEM közvélemény-kutató intézet legújabb, szeptemberi országos felméréséből. Leginkább a köztársasági elnökbe vetett bizalom emelkedett. Milos Zemanban az év elején a megkérdezettek 51 százaléka bízott; szeptemberben ez az arány már 64 százalék volt. Az államfői hivatal iránt egyébként hagyományosan nagy bizalommal vannak a csehek. Zemanban elsősorban a baloldal, a szociáldemokraták és a kommunisták bíznak, az idén azonban mérsékelten növekedett népszerűsége a jobboldali pártok választói körében is.

Megnőtt a parlament két háza – a képviselőház és a szenátus – iránti bizalom is. Míg februárban a képviselőházban a megkérdezettek 40 százaléka bízott, szeptemberben ez 46 százalék volt.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette balközép kormány iránti bizalom a januári hivatalba lépése óta 47-50 százalék között mozog.

“Az eddigi felmérések eredményei egyaránt azt jelzik, hogy az új parlament és az új kormány tevékenységével eddig aránylag nagy az elégedettség” – olvasható a STEM elemzésében.

A szenátusba vetett bizalom már hagyományosan a legalacsonyabb. A februári-szeptemberi időszakban azonban három százalékkal 40 százalékra emelkedett. Ez a korábbi évekhez viszonyítva aránylag magas támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik