Nagyvilág

Rekordnagyságú öltönyt készítettek Szlovákiában

A nyolc méteres öltöny zsebébe egy ember is belefér. A vállalat vezetői szerint a cég "erkölcsi joga és kötelessége" volt ez a munkadarab.

A szlovák textilipari vállalat, az Ozeta megalapításának 75. évfordulójára készítette el a ruhadarabot, amelynek elkészítéséhez 43 méter anyagot és 88 kilométernyi cérnát használtak el a tapolcsányi (Topolcany) konfekcióüzemben. A hatalmas öltöny – amelynek zakózsebében akár egy felnőtt ember is elfér – kivitelezésén húsz varrónő és szabó közreműködött, elkészítése azonban így is több mint egy hónapot vett igénybe.

A klasszikus fekete öltönyt, amely a hazai piacon legkeresettebb öltöny szabásmintája alapján készült, Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Színház régi, a Hviezdoslav téren lévő épülete előtt mutatták be a nyilvánosságnak, egy építkezési darura szerelt nagyméretű ruhaakasztóra erősítve.

A zenés műsorral egybekötött bemutatón a vállalat képviselői elmondták: a rekordméretű ruhadarab elkészítése “erkölcsi joga és kötelessége” volt kerek évfordulót ünneplő vállalatuknak. Hozzáférhető adatok szerint ennél nagyobb öltöny még nem készült a világon, és Szlovákiában nem is állnak rendelkezésre olyan gépek, amelyekkel ennél nagyobbat lehetne készíteni. Kezdeményezni fogják rekordjuk beírását a Guinness rekordok könyvébe is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik