Nagyvilág

Már egész Libériát lerohanta az Ebola

A járvány által legsúlyosabban érintett ország összes tartományát elérte a vérzéses láz.

Innen került a vírus az Egyesült Államokba, ahol az első Afrikán kívüli fertőzés megjelent. Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök arra kérte az ENSZ által az Ebola elleni harcra szeptemberben létrehozott missziójának (UNMEER) az országában tartózkodó vezetőjét, Anthony Banburyt, hogy támogassa a betegség terjedésének megfékezését a távoli vidékeken.

Eddig 3338 halottat regisztráltak

“A megfertőzött emberek a városokat elhagyva eldugott településeken rejtőznek el” – mondta az államfő az elnöki hivatal közleménye szerint. Sirleaf asszony azt is közölte, hogy mind a 15 tartományból jelentettek már megbetegedéseket.

Az elnök egy szerdai interjúban még arról számolt be, hogy még a legsúlyosabban fertőzött Monroviában is a stabilizálódni kezdett a helyzet, kevesebben jelentkeznek az egészségügyi intézményekben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentése szerint azonban 7178 megbetegedést és 3338 halálesetet regisztráltak, ennek több mint a felét Libériában. A WHO szerint ez utóbbi országban alábecsülték az új megbetegedések számát.

Innen érkezett a betegség az Egyeült Államokba

A libériai kormány sajnálkozását fejezte ki, hogy a Monrovia közelében lévő Roberts nemzetközi repülőtéren életbe léptetett drákói rendszabályok ellenére egyik állampolgára behurcolta a vírust az Egyesült Államokba. Az eset az “Ebola-válság nemzetközi méreteiről” tanúskodik – jelentette ki Lewis Brown tájékoztatási miniszter. Hozzátette: “a nemzetközi közösség egészének érdeke a járvány legyőzése”.

Az amerikai közegészségügyi és járványügyi hatóság (CDC) egyik szakértője, Tom Kenyon szerdán Monroviában hangsúlyozta, hogy nem történt hiba a repülőtér szűrő rendszerében, a páciensen ugyanis a repülés idején még nem mutatkoztak a betegség tünetei.

Londonban csütörtökön értekezletet tartottak a járvány elleni küzdelemről a Libériával szomszédos Sierra Leonéban, amelynek Nagy-Britannia 125 millió fontos (49,5 milliárd forint) segítséget ígért. Ebből az összegből egyebek mellett 700 kórházi ágyat létesítenek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik