Nagyvilág

Büntetőeljárást indítottak az oroszok az ukrán katonai vezetés ellen

A védelmi minisztert és a vezérkari főnököt is népirtással vádolja az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság – tudósít az MTI.

Az orosz hatóság szóvivője, Vlagyimir Markin azt mondta, hogy tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazásával, valamint népirtással vádolják Valerij Hetelej ukrán védelmi minisztert és Viktor Muzsenko vezérkari főnököt, valamint több beosztottjukat. Egy részük a donyecki repülőtér körzetében folytatott katonai műveleteket irányította.

A nyomozó hatóságnál arra hivatkoztak, hogy a vádlottak a repülőtérnél folyó harci cselekmények során kiadott parancsaikkal tudatosan megsértették a népirtás elleni nemzetközi jogszabályokat. Az oroszok szerint az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai népköztársaságok területén az orosz anyanyelvű lakosok teljes megsemmisítésére adtak parancsot a vádlottak.

Vlagyimir Markin közlése szerint a támadások következtében több mint háromezer polgári személy vesztette életét, emellett azzal is vádolják az ukrán védelmi minisztériumot, hogy nem tartja be a szeptember 5-én megkötött tűzszüneti megállapodást.

Más közlések szerint az oroszok által támogatott szakadárok indítanak tüzérségi támadásokat, szerdán egy gyerekekkel teli iskolát is találat ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik