Nagyvilág

Legálissá tennék a vérfertőzést Németországban

A Német Etikai Tanács szerint a kormánynak el kell gondolkoznia a vérfertőző kapcsolatok dekriminalizálásán.

A tanácsadó testület minderről azután nyilatkozott, miután hosszan foglalkoztak egy még 2012-ben történt esettel, ahol három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki a testvérével létesített szexuális kapcsolatot. A Patrick S. nevű lipcsei férfi és testvére, Susan K. az iratok tanúsága szerint felnőttként találkozott először: szerelembe estek, összeházasodtak és négy gyermekük született, akik közül kettő súlyosan fogyatékos.

Miután kiderült, Patrick és Susan valójában testvérek, a férfi ellen bírósági eljárás indult, melynek végén három év letöltendő börtönbüntetést kapott. Családja szétszakadt: a hatóságok ugyanis elvették a szülőktől a gyerekek felügyeleti jogát. A szigorú ítéletet később a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is helybenhagyta.

Ezzel szemben a Német Etikai Tanács most arra jutott, hogy a bíróság hibázott, ugyanis nem hivatkozhatott volna arra, hogy a vérfertőző kapcsolatokból származó gyerekeknél nagyobb a fogyatékosság esélye. A tanács véleménye szerint ez a lehetőség ugyanis más párokban esetében is éppúgy fennáll, esetükben mégsem akadálya a legális kapcsolatnak.

A 26-tagú, neves tudósokból, orvosokból, teológusokból és ügyvédekből álló Német Etikai Tanács szerdán épp ezért azt javasolta a kormánynak, hogy mérlegelje a vérfertőző kapcsolatok dekriminalizálását. Kiadott határozatukban megemlítik, hogy vérfertőző kapcsolatra – ami a legtöbb európai országban büntetendő – a nyugati országokban elszórtan van csak példa, az érintettek ennek ellenére kivétel nélkül nehéz helyzetben találhatják magukat: egyrészt a várható büntetés miatt, másrészt azért, mert életük végéig megbélyegzik majd őket érzelmeik miatt.

A tanács határozatában kijelentette, véleményük szerint a vérfertőző kapcsolat beleegyező felnőttek között olyan alapjog, amely felülírja a család védelmének absztrakt jogát – tudósított a brit Telegraph.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik