Nagyvilág

A skótok után a katalánok is függetlenségi népszavazással próbálkoznának

Kiírta a függetlenségről szóló népszavazást a katalán elnök, november 9-re, annak ellenére, hogy a madridi kormány alkotmányellenesnek tartja a kezdeményezést.

Artur Mas katalán elnök hivatalosan is kitűzte szombaton a Katalónia tartomány elszakadásáról szóló, a spanyol központi kormány által alkotmányellenesnek tartott népszavazást. Az erről szóló rendeletet az elnök ünnepélyes keretek között írta alá, oldalán az északkelet-spanyolországi régió számos, a referendumot támogató politikai vezetőjével, alig több mint egy héttel a sikertelen skót függetlenségi népszavazás után írta alá.

A Mariano Rajoy vezette spanyol kormány, amely előre kilátásba helyezte, hogy mindent el fog követni a függetlenségi népszavazás megakadályozására, a tervek szerint rendkívüli ülést tart a jövő hét elején.

Soraya Sáenz de Santamaría kormányfőhelyettes már ezt megelőzően, szombaton Madridban kijelentette, hogy “egy ilyen népszavazásra nem fog sor kerülni, mert az törvénytelen”. A madridi kormány mélységesen sajnálja a katalán döntést – fűzte hozzá. Véleménye szerint a népszavazás terve megosztja a katalán társadalmat és elidegeníti a régiót Európától.

Madrid azt tervezi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament múlt pénteken elfogadott népszavazási törvényét, s ezzel eléri a referendum felfüggesztését. Mas azonban úgy véli, hogy az autonóm tartomány törvényei szerint a népszavazást meg lehet tartani.

„Ha Madridban úgy gondolják, hogy jogi eszközökkel meg lehet állítani a katalán függetlenségi törekvéseket, akkor nagyon tévednek” – mondta korábban a katalán elnök.

Az utóbbi évekig a katalánok körében sem nem volt túl népszerű az elszakadás gondolata, de gazdasági válság megtette a hatásait. A Barcelona központú tartomány az egyik legfejlettebb és legjobban iparosított régió Spanyolországban. A katalánoknak pedig egyre kevésbé tetszik, hogy a náluk beszedett adókból a szegényebb spanyol régiókat támogatja a központi kormányzat.

A legfontosabb kérdés az, hogy a spanyol kormány meddig fog elmenni – írja Tom Burridge, a BBC madridi tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik