Nagyvilág

Terrortámadások voltak Kínában

Még vasárnap, de a kínai médiának most jutott eszébe hírt adni róla.

Több mint ötvenen meghaltak, ugyanennyien megsérültek a Kína északnyugati részén lévő Hszincsiangban, miután robbantások voltak és a rendőrök is közbeavatkoztak.

A támadásokat egy üzletben, egy piacon és két rendőrörsnél követték el. Hat civil, négy rendőr és mintegy negyven lázadó halt meg, akik a hatóságok szerint helyi szakadárok, vallási szélsőségesek. A lázadók a törökkel rokon ujgur népcsoport tagjai, akik a 22 milliós, nagymértékben elmaradott Hszincsiang tartomány népességének felét adják.

A lázadók a rendőrökkel is összecsaptak, melynek során életét vesztette Mamat Turszun, aki 2003-ban vált ismertté szélsőségesként, egy építkezésen toborozta embereit. A helyi szélsőségesek az elmúlt hónapokban támadások sorát követték el, melyeknek nagy számban voltak civil áldozatai – tudósít az MTI.

A kínai hatóságok a közelmúltban terrorellenes kampányba fogtak, melynek során százakat fogtak el, jelentős mennyiségű robbanószert foglaltak le. A rendőri eljárással kapcsolatban némi aggodalmat kelt, hogy a bíróságok súlyos ítéleteket hoznak gyorsított eljárásban. Kína a fegyveres akciókért a terület elszakadását elérni akaró „külföldi erőket” tesz felelőssé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik