Nagyvilág

Tripoliban elzavarhatják az iszlamistákat

Bombázás ás felkelés kezdődött kedden a líbiai fővárost ellenőrző iszlamisták ellen.

Tripoli minden városrésze fellázadt. Az al-Arabíja hírtelevízió közölte, hogy a fővárosban erőteljes bombázás zajlik, legalább hat légicsapást érte a szélsőséges Fedzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció állásait Tripoli déli részén. Az iszlamisták állítólag súlyos veszteségeket szenvedtek, megsemmisült több páncélozott járművük.

Augusztusban vették át a várost

Közben Abdalláh asz-Száni miniszterelnök a felkelés hírére általános mozgósítást rendelt el, hogy – a fővárosiak kérésének eleget téve – felszabadítsa Tripolit.

A líbiai fővárost augusztus végén kerítette hatalmában a Fedzsr Líbia. Az iszlamisták újra összehívták a tavasszal – a választások előtt – feloszlatott, iszlamista többségű előző parlamentet, az Általános Nemzeti Kongresszust (ÁNK), amely jóváhagyta az Omár el-Hászi vezette iszlamista kormányt.

Két kormány működik

Líbiában így jelenleg két parlament és két kormány működik. Az iszlamista többségű parlament Tripoliban van, a másik, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház pedig Tobrukban ülésezik. A nemzetközi közösség ezt a testületet ismeri el a törvényhozó hatalom letéteményeseként. Ez a képviselőház szeptember elején kérte fel kormányalakításra az augusztusban lemondott előző miniszterelnököt, Abdalláh asz-Szánit.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban azóta teljes káosz uralkodik, hogy májusban Halifa Haftár nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik