Nagyvilág

Tömegsírt találtak Donyecknél

„A putyini hazugság miatt estek el" – ez írták a sírhantok fölé. Egyelőre nem tudni, hány holttest hever a sírokban.

A tömegsírt a Donyeck melletti Nyizsnya Krinka falu lakói találták. A beszámoló néhány órával azelőtt került fel az internetes hírportálokra, hogy az orosz külügyminisztérium közölte: háborús bűnként kezeli annak a Donyeck közelében talált tömegsírnak az ügyét, amelyben felkelők (oroszbarát szakadárok) feltehetően az ukrán fegyveres erők tagjai által megölt civilek holttestét találták – írja az MTI.

Az ukrán jelentések szerint nem tudni egyelőre, hány ember holttestét rejtik a sírok, és Nyizsnya Krinka lakói azt sem tudták megmondani, ki állította a táblát. A falu lakói megmutatták a sírt az EBESZ megfigyelőinek.

Az esetről elsőként beszámoló TSZN ukrán televízió bemutatta hírműsorában az orosz nyelven írt sírtáblát, amelyen a fenti szöveg alatt négy név van felsorolva, születésük évével és haláluk dátumával. Eszerint valamennyien augusztus 27-én vesztették életüket. Az ötödik név helyett csak egy azonosítót tüntettek fel, és azt, hogy Oroszországból érkezett. Az UNIAN ukrán hírügynökség hozzáfűzte, hogy a falut korábban oroszbarát szeparatisták vették tűz alá.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője a Facebook-oldalán szerdán azt írta, hogy az ukrán-orosz határ közelében lévő, Donyeck megyei Szverdlovszknál halott orosz katonák holttesteire bukkantak egy nem működő bánya egyik mélyedésében.

Állítása szerint a Moszkva-barát szeparatisták oldalán harcoló orosz katonák dobták elesett társaikat a bányagödörbe. Arról azonban nem adott hírt, hogy ott hány holttestet találtak. Szverdlovszk abban a térségben található, amely a “terrorellenes” művelet kezdete óta a szakadárok ellenőrzése alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik