Nagyvilág

Francia turistát fejezett le az Iszlám Állam

Az ötvenöt éves túravezetőt Algériában rabolták el, kivégzésére azért került sor, mert Franciaország is részese a terrorista alakulat elleni hadjáratnak.

„Véres üzenet a francia kormánynak” – ezzel a címmel tette közzé az Iszlám Állam az 55 éves Hervé Gourdel lefejezéséről készült videót. Az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet által hétfőn este közzétett felvételen Gourdel még arra kérte Francois Hollande köztársasági elnököt, hogy állítsa le a légicsapásokat az Iszlám Állam iraki hadállásai ellen, a terroristák pedig lefejezését helyezték kilátásba, ha ez 24 órán belül nem történik meg.

 Fotó: Facebook

A francia kormányfő, Manuel Valls kijelentette, hogy Franciaország nem tárgyal túszejtőkkel és folytatja az Iszlám Állam elleni légicsapásokat. Az Iszlám Állam a hétfőn közöltekhez tartva magát lefejezte Hervé Gourdelt.

A felvétel egy sajtókonferencia képsoraival kezdődik, amelyen Hollande bejelentette, Franciaország csatlakozik a terrorszervezet elleni küzdelemhez, és légitámadásokat mér a dzsihadistákra Irakban. Ezután a kamera a térdelő és hátrakötözött kezű túszt mutatja, akit négy eltakart arcú, fegyveres férfi vesz körbe. Az egyikük ezután felolvas egy üzenetet, amely elítéli a “francia keresztény bűnözők” beavatkozását.

Két amerikai újságíró és egy brit segélymunkás után Hervé a negyedik, akivel hasonlóan végzett a közel-keleti terrorszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik