Nagyvilág

Százezrek halnak meg hamis gyógyszerek miatt

Több mint 400 ezer ember halálát okozza évente a gyógyszerek nem megfelelő használata Kínában, ennek hátterében a hamis gyógyszerek elterjedése mellett az általános tájékozatlanság húzódik meg - számolt be az MTI.

A megdöbbentő statisztika a kínai Vöröskereszt becslésén alapul, s az komoly növekedést jelez az elmúlt évekhez képest. Az évi 400 ezer halálos áldozat a közúti balesetekben országszerte elhunytaknak csaknem kétszerese és a kínai orvosszövetség korábbi statisztikáit alapul véve kitűnik, az a 2007-es adatoknak a duplája.

A halálozás legfőbb okai között a nem biztonságos, hamisított, sokszor káros anyagokkal szennyezett gyógyszerek alkalmazása szerepel. Ezeket egyes esetekben maguk az orvosok írják fel, akik alacsony fizetésüket ellensúlyozandó, különböző gyógyszercégek termékeinek használata mellett kötelezik el magukat. Emellett szintén magas a magukat orvosi felügyelet nélkül kezelők aránya – a kínai orvosszövetség felmérése szerint a betegek csaknem 90 százaléka szed recept nélkül gyógyszert. Közülük 70 százalék vallotta be, hogy nem teljesen volt képes értelmezni a gyógyszerek leírását és hatását, 40 pedig százalék azok aránya, akik életükben legalább egyszer félrekezelték már magukat.

A kelet-ázsiai országban ráadásul nem működik egységes háziorvosi rendszer, így egy megfázás esetén is kórházba kényszerülnek a betegek, ahol órákon át állnak sorban, feszült hangulatban. Sokan ezt elkerülendő egyenesen a gyógyszertárba sietnek, s maguk választanak az elérhető gyógyszerek közül.

A nem megfelelő gyógyszerhasználat mindenekelőtt a gyerekek és az idősek körében szedi áldozatait – derül ki az adatokból. A kínai gyógyszergyártók szövetsége indoklása szerint az idősek anyagcseréje lassabb, a pirulák felszívódási ideje hosszabb, a gyerekek szervezete pedig fejletlensége miatt reagál erőteljesebben a gyógyszerekre. Egy korábbi felmérés szerint nem megfelelő gyógyszerhasználat miatt évente 10 ezer 2-7 év közötti kisgyerek süketül meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik