Nagyvilág

Egy videó szerint az amerikai gyerekek életveszélyben vannak

A fegyvertartás tragikus következményeire hívja fel a figyelmet a szomorú adatokkal bombázó film.

„Kedves Anyu és Apu! Be szoktatok kenni naptejjel, becsatoljátok a biztonsági övem (…) óvtok a dohányfüsttől, a növényvédő szerektől, baciktól (…) figyelmeztettek, hogy nézzek körül, mielőtt lelépek a járdáról; rám szóltok, hogy viseljek sisakot és hogy egyek sok zöldséget. Mégis, nap mint nap olyan veszélynek tesztek ki, amelyet egyetlen fejlett országban sem tolerálnának” – többek között ezeket az erős mondatokat tartalmazza az a videó, amelyet egy San Franciscói fotós (és anyuka), Dana Spaeth-Williams készített, 78 gyerek közreműködésével.

A szereplők papírra írt üzeneteket mutatnak fel, amelyeken néhány szó található – az ezekből összeálló teljes szöveggel a készítő arra a képtelenségre kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban 17-szer nagyobb esélye van annak, hogy egy gyermek életét fegyverből leadott lövés oltja ki, mint 25 másik fejlett országban összesen. Az USA-ban naponta 52 gyerekre lőnek rá, 6 közülük nem éli túl a tragédiát. Kétszer annyi gyerek veszti életét lövöldözésben, mint rákban – többek között ilyen és ezekhez hasonló adatokat és üzeneteket mutatnak fel a film szereplői.

A júliusban megjelent videó most kezdett igazából terjedni, méghozzá egy szomorú aktualitás miatt: a múlt héten egy floridai ámokfutó nagyapa megölte a lányát és hat unokáját; a férfi korábban büntetve volt illegális fegyverbirtoklásért és gyermekek bántalmazásáért is. 2001-ben lelőtte nyolcéves fiát, de az incidenst vadászbalesetnek minősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik