Nagyvilág

Egy hétig tüntetnek a kínai egyetemisták

Kína beleszólást akar a hongkongi kormányzó kinevezésébe, szerintük ez a demokrácia kiszélesítése. Az egyetemisták szerint nagyon nem az.

Diákok ezrei követelik a szabad jelöltállítást a következő kormányzóválasztáson. „Iskolai sztrájkjuk” hétfőn délután kezdődött, a szervezők szerint a tüntetők száma elérte a 13 ezret. A több mint húsz egyetem és főiskola diákjait mozgósító tüntetés csak előjátéka volt egy nagyobb szabású demonstrációnak, amivel Hongkong pénzügyi központját akarják megbénítani – írta az MTI.

 AFP / Xaume Olleros

A kínai törvényhozás a múlt hónapban határozott arról, hogy „a hongkongi demokrácia kiszélesítése érdekében” biztosítja az általános választójog érvényesülését, a végleges jelöltállítás joga viszont egy jelölőbizottság feladata lesz. A különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez Peking jóváhagyása is kell majd.

A Kínához 1997-ben visszakerült területnek magas fokú autonómiát ígértek. A hongkongi megmozdulást szervező diákszövetség közölte, hogy engedélyt kaptak arra, hogy kedd és csütörtök között a város központi kerületében demonstráljanak. A hallgatókat több mint négyszáz egyetemi oktató biztosította támogatásáról, a tüntetés hetében nyilvános előadásokat tartanak.

A hongkongi kormányzat közleményben tudatta, hogy tiszteletben tartja a diákok törekvéseit. Úgy fogalmaztak, hogy a politikai rendszer fejlődése bonyolult és ellentmondásos kérdés, ezért érthető, hogy különböző csoportok eltérő véleményeket és érveket fogalmaznak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik