Nagyvilág

13 éves német gyerekharcosok csatlakoztak a dzsihádhoz

A fiúk harcolni mentek, a lányok házasodni. A biztonsági szolgálatok szerint eddig négyszázan mentek Németországból a Közel-Keletre harcolni – írja a Local.de.

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, Hans-Georg Maaßen hétvégi nyilatkozata szerint 24 gyermek ment Németországból Szíriába és Irakba, a legfiatalabbak 13 évesek. Öten már harci tapasztalatokkal felvértezve visszatértek Európába. Az Iszlám Államba utazók közt volt négy lány is, akik azért mentek ki, hogy dzsihádista harcosokkal házasodjanak össze, akikkel az interneten ismerkedtek meg.

Az Irakban és Szíriában harcoló dzsihádistákhoz eddig négyszáz német csatlakozott – mondta a hírszerzési vezető. Többségük fiatal, tanulatlan férfi. Eddig 130-an tértek vissza. Egy harminc éves török férfit Berlinben tartóztattak le, miután az Iszlám Állam szíriai kiképzőtáborából érkezett meg. Beismerte, hogy fél éven keresztül oktatták fegyverhasználatra.

A gyerekharcosok korábban nem kerültek a hatóságok látóterébe. Maaßen elmondta, hogy csak azután figyeltek fel rájuk, hogy szüleik bejelentették eltűnésüket vagy külföldi titkosszolgálatoktól kaptak róluk tájékoztatást. „Nagy többségük bevándorlóktól származik. Sokan közülük megbuktak az iskolában, vagy családi gondjaik voltak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik