Nagyvilág

Fogolycsere volt Ukrajnában

Nemzetközi megfigyelők jelenlétében ismét több tucatnyi foglyot cseréltek ki a kelet-ukrajnai Donyeck közelében az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok.

A kormányerők 38 és a szakadárok ugyancsak 38 foglyát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek jelenlétében a Donyecktől 60 kilométerre délre fekvő Konsztantyinovka körzetében adták át egymásnak a felek.

Az egyoldalúan kikiáltott “donyecki népköztársaság” egyik képviselője közölte, vasárnap mindkét fél további 27 fogságban tartott személyt enged szabadon.

Az első hivatalos fogolycsere néhány nappal korábban zajlott le. Petro Porosenko ukrán államfő szeptember 12-én közölte, hogy előző nap 21, aznap pedig 36 olyan ukrán katona nyerte vissza szabadságát, akit harcban ejtettek foglyul szakadár fegyveresek. Az ukrán kormányerők 31 foglyul ejtett lázadót engedtek el – tette hozzá.

Feltehetőleg több száz fogoly van még mindkét oldalon, bár erről egyik fél sem közölt adatokat. Az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták szeptember ötödikén egyeztek meg Minszkben a tűzszünetről, és ennek keretében fogolycserék lebonyolításáról. A megállapodás értelmében egy-egy alkalommal mindkét félnek ugyanannyi személyt kell elengednie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik