Nagyvilág

Skót nem az elszakadásra

Összesítették a történelmi népszavazás eredményét, csaknem tíz százalék előnyben vannak a függetlenséget elutasítók. Bár a függetlenségi kezdeményezés elbukott, semmi nem marad a régiben, Wales és Észak-Írország is nagyobb önállóságra számíthat - hangzott el az első beszédekben.

A csütörtöki népszavazáson a nemek kerültek többségbe, vagyis a skótok többsége nem szeretne kilépni az Egyesült Királyságból – tudósít a BBC.

Elszakadjon-e Skócia az Egyesült Királyságtól?

Igen: 44.7%
Nem: 55.3%
Feldolgozottság: 100%

 Szavazatszámlálás Edinburghben. AFP / Leon Neal

A részvétel nagyon magas volt, a rekordot East Dunbartonshire tartja, a 105 ezres városban a választásra jogosultak 91 százaléka jelent meg az urnáknál. 32 szavazókörön belül összesen 2608 helyen lehetett leadni a szavazatokat és elsőként kaptak jogot a szavazásra a 16 és 17 évesek.

2 001 926-an szavaztak az elszakadás ellen és 1 617 989-en arra, hogy Skócia váljon ki az Egyesült Királyságból.

Csalódott függetlenségpártiak Edinburghben. Getty Images / Jeff J Mitchell

Skócia legnagyobb városában, Glasgowban 75 százalékos részvétel mellett a függetlenségpártiak voltak többségben, csaknem 195 ezren. 170 ezren szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság részeként képzelik el a jövőt. Skócia fővárosában, Edinburghben nagyon nagy arányban voltak az elutasítók, csak 39 százaléknyian szavaztak a függetlenségre. A harmadik legnépesebb város, Aberdeen is nem-párti, 59 százalékos arányban.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes a BBC-nek elmondta, hogy mély politikai és személyes csalódást okoz neki, hogy elbukik a függetlenségi kezdeményezés, de Skóciában visszavonhatatlanul megváltoztak a dolgok.

A népszavazást kétéves kampány előzte meg. Ha Skócia nem is válik ki az Egyesült Királyságból, de a referendum eredményeinek fényében tárgyalások kezdődnek arról, hogy Skócia az eddiginél is nagyobb önállóságot kapjon az unión belül – írja a BBC.

 Alex Salmond skót miniszterelnök.

Alex Salmond megköszönte a skót népnek a függetlenség nagy arányú támogatását. Az eredmény ismeretében elmondta, hogy elfogadja az emberek demokratikus akaratát és egész Skóciát erre kéri. “A népszavazás olyan embereket is megérintett, akiket korábban egyáltalán nem érdekelt a politika” – mondta. A 86 százalékos részvétel szerinte az egyik legmagasabb a világ demokratikus választásainak történelmében.

David Cameron brit miniszterelnök szerint világos az eredmény: az emberek együtt akarják tartani a négy nemzetet, aminek ő is örül. Mindkét oldalnak elismerését fejezte ki a „nehéz küzdelmükért”. Megígérte, hogy dolgoznak annak tervén, hogy az Egyesült Királyságon belül nagyobb függetlenséget biztosítsanak Skóciának. Szerinte itt a lehetőség arra, hogy megváltozzon a britek kormányzása. Wales és Észak-Írország is nagyobb önállóságra számíthat.

 Függetlenségpárti skótok Edinburghben. Itt még nem tudták, mi lesz a szavazás végkimenetele. AFP / Lesley Martin

Az „igen” szavazatok többsége a 307 évig tartó uniónak vetne véget Skócia és a királyság többi része között. Az eredmény kihirdetése budapesti idő szerint pénteken reggel fél 9 körül várható.


Szavazatszámlálás Aberdeenben. AFP / Ben Stansall 


A maradást pártolók rendezvénye Glasgowban. Getty Images / Mark Runnacles

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik