Nagyvilág

Mégis van remény: jelentősen visszaesett a gyermekhalandóság a világban

Palesztin kisgyerek (palesztin, gáza,)
Palesztin kisgyerek (palesztin, gáza,)

Hiába dúlnak szerte a világon a gyilkosabbnál-gyilkosabb nemzetközi konfliktusok, a Föld mégis egyre jobb hely lehet, ezúttal például az öt éves koruk előtt meghalt gyermekek számáról érkeztek bizakodásra okot adó adatok – derül ki a Vox hírportál infotérképéről.

Miközben az iraki, szíriai, ukrajnai és gázai események uralják a híradókat, kevesebb figyelem jut arra, hogy az emberiség életminőségét meghatározó tényezők világszerte javulnak. Nő a hozzáférés az oktatáshoz és az egészségügyi ellátásokhoz, miközben a szegénység visszaszorul – írja a Vox.com.

A legutóbbi pozitív példa az UNICEF gyermekhalandóságról közzétett jelentése, amely szerint 1990 és 2013 között közel a felére esett vissza az öt éven alul meghalt gyermekek száma szerte a világon. Ezen belül Kelet-Ázsiában, Dél-Amerikában, a Karib-térségben, és Észak-Afrikában kétharmaddal, míg az Alsó-Szahara vidékén 48 százalékkal javult ez a szám.

Az 1990-2013-as adatok alapján létrehozott térképen a sötétebb szín jelzi azokat az országokat, amelyekben nagyobb arányban esett vissza az 5 éven alul meghalt gyerekek száma. A honlapon az az egérrel országonként is meg lehet nézni az eredményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik