Nagyvilág

Nem hajózhattak be Máltába az Ebola-gyanús beteggel

Nem engedték be az ország területi vizeirea kereskedelmi hajót, amelynek kapitánya segítséget kért a hatóságoktól egy Ebola-gyanús megbetegedés miatt - jelentette be csütörtökön Joseph Muscat, a szigetország kormányfője.

A hatóságok szerda éjszaka megtagadták az engedélyt a máltai partokhoz közeli vizekre való behajózásra. A miniszterelnök leszögezte, hogy meg akarja védeni az országát az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó járványtól. “A döntésük erkölcsi és jogi szempontból is helyes” – mondta Muscat, hozzátéve: még ha a nemzetközi jog elő is írja a segítségnyújtást, vannak kivételek, ha egy ország biztonsága forog kockán. 

Málta egyébként egy hadihajót is küldött a térségbe, hogy az megakadályozza a hajó belépését a területi vizekre, ha a kapitány a tiltás ellenére mégis megpróbálná ezt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a beteg, egy Fülöp-szigeteki állampolgár valóban megfertőződött-e a vírussal.

Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint a Hongkongban bejegyzett hajó huszonegy emberrel a fedélzetén Ukrajnába tart az egyik legsúlyosabban érintett országból, Guineából.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta, a legfrissebb adatok szerint eddig legalább 2622-en haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig 5335 embert fertőzött meg. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Néhány megbetegedés történt Nigériában és Szenegálban is, illetve egy, a nyugat-afrikaitól független Ebola-járvány ütötte a fel a fejét a kontinens középső részén fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság területén is, de ez utóbbi egészségügyi szervezetek szerint nem súlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik