Nagyvilág

Rendőrgyilkos videóval üzennek a Jeruzsálem Védelmezői tagjai

Az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű egyiptomi dzsihadista csoport jelentkezett a hat rendőr életét kioltó keddi robbantásos merénylet elkövetőjeként, s a támadásról feltett egy videofelvételt szerdán a világhálóra.

A videó elején a csoport logója látható egy kalasnyikovval és egy Korán-idézettel. A következő pillanatban látni, amint a szerencsétlenül jártak aknafelderítő páncélos járművét egy út szélén elhelyezett robbantószerkezet a levegőbe repíti. A páncélos többször megperdül a tengelye körül, s vagy tíz métert repül, mielőtt a földbe csapódik.

A fegyveres erők és a rendőrség közösen folytat átfogó terrorellenes hadjáratot a Sínai-félsziget északkeleti részén, s a külvilágtól teljesen elszigetelt régióból naponta érkeznek hírek összecsapásokról különböző szélsőséges milíciákkal. A leghírhedtebb csoport, az Anszár Beit al-Makdisz az utóbbi hetekben többször is borzalmas videofelvételekkel hívta fel magára a figyelmet, egyebek mellett a helyi beduin törzsek kémkedéssel vádolt tagjainak lefejezéséről.

Szeptember elején egy hasonló pokolgépes támadásban egyszerre tizenegy rendőr halt meg, ugyancsak a Gázai övezettel közös határ közelében. Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly nyári megbuktatása óta újra felerősödött a terrorizmus Egyiptomban, amelynek áldozatai az esetek túlnyomó többségében a biztonsági erők tagjai. Több száz rendőr és katona vesztette életét az elmúlt egy évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik