Nagyvilág

Több száz milliárdból küzdenének az Ebolával

Annak az összegnek majdnem a kétszeresét kérik, amelyet egy hónappal korábban a vírus leküzdéséhez szükségesnek ítélt az ENSZ.

Csaknem egymilliárd dollárt kért a világszervezet a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-járvány megfékezésére a tagállamok kormányaitól – közölte kedden David Nabarro, az ENSZ járványügyekben felelős illetékese.

22,3 millió embernek lenne szüksége segítségre

Valérie Amos, az ENSZ főtitkárhelyettese és humanitárius ügyekért felelős illetékese elismerte, hogy ez hatalmas pénzügyi kihívást jelent az országoknak. Mindenesetre hozzátette: “meg akarjuk akadályozni a leginkább érintett államok egészségügyi rendszereinek összeomlását”. Nabarro azt mondta, a szükséges összegnek alig több mint egyharmada áll jelenleg az ENSZ rendelkezésére.

A világszervezet becslései szerint a nyugat-afrikai régióban 22,3 millió lakosnak lenne szüksége segítségre. Az ENSZ úgy vélte, hogy az év végéig mintegy húszezren fertőződhetnek meg Ebola-vírussal, döntő részük a három, leginkább sújtott országban: 16 százalékuk Guineában, 40 százalékuk Libériában és 34 százalékuk Sierra Leonéban.

Az ENSZ előrejelzései szerint az év végéig mérséklődhet a járvány, végleg azonban 2015 közepén szűnhet meg az Ebola-vírus terjedése Nyugat-Afrikában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nemzetközi közösség “gyorsabb” beavatkozására szólított fel. A WHO az elmúlt napokban a járvány exponenciális terjedése miatt fokozta tevékenységét az érintett térségben.

Bruce Aylward, a WHO munkatársa közölte: az ENSZ Libériában új járványügyi központok felállításán dolgozik, ám mivel ezek létrehozása hetekig, sőt hónapokig eltarthat, addig is kisebb egészségügyi állomásokat rendeznek be.  

Az Ebola-vírus 1976-os felfedezése óta kitört legsúlyosabb járvány a világszervezet keddi adatai szerint 2461 halálos áldozatot szedett, és eddig 4985 ebolás megbetegedést regisztráltak, a legtöbbjüket Libéria, Guinea és Sierra Leone területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik