Nagyvilág

Mégis működhet a taxisok réme Németországban

A taxitársaságok azért pereltek, mert megélhetésüket veszélyezteti a fuvarmegosztó mobilalkalmazás.

Két hete rendelték el az Uber szolgáltatás németországi betiltását, amit most a frankfurti tartományi bíróság oldott fel. A törvényszék indokolatlannak találta az azonnali betiltásra vonatkozó keresetet, a felperesnek rendes bírósági eljárás keretében kell elérnie, hogy az Uber ne legyen elérhető az országban. Az Uber az utasokat olyan autósokkal hozza össze, akik díjfizetés ellenében hajlandóak megosztani járművük szabad helyeit.

A frankfurti bíróság nem a kereset tárgyát, hanem a gyorsított eljárásra vonatkozó kérést találta megalapozatlannak. „A felperes már hosszú ideje tudatában volt a helyzetnek, de nem tette meg a szükséges jogi lépéseket” – indokolta a bíróság szóvivője a döntést.

A taxisokat tömörítő kamara jogi képviselője azt mondta: fellebbeznek a döntés ellen és kérni fogják a tiltó végzés visszaállítását. Németország a taxiszolgáltatást szigorú feltételekhez köti – a sofőröknek utasszállítási engedélyt kell szerezniük és az önkormányzatok által megszabott díjakat kell alkalmazniuk. A taxitársaságok és a hatóságok ezek megszegésével vádolják az Ubert. A monopóliumellenes bizottság viszont újraszabályozásra érettnek gondolja a német taxipiacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik