Nagyvilág

Párizsban szövetkeznek az Iszlám Állam ellen

Több mint húsz ország képviselői ülnek össze a francia fővárosban Francois Hollande kezdeményezésére.

Az iraki elnök gyors légi beavatkozást kért hétfőn egy rádióinterjújában a nyugati hatalmaktól az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. Fuád Masszúm közvetlenül az IÁ elleni nemzetközi fellépés összehangolásáról rendezett párizsi konferencia előtt nyilatkozott.

Több mint húsz ország képviselői ülnek össze hétfőn Párizsban Francois Hollande francia államfő múlt heti kezdeményezésére. “Fontos, hogy gyors legyen a beavatkozás, mert ha késlekednek ezzel és Irak támogatásával, akkor az IÁ esetleg újabb területeket foglal el” – jelentette ki az iraki elnök az Europe 1 rádiónak.

Szintén az Europe 1-nek nyilatkozva Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentette, hogy francia gépek hétfőn felderítő repüléseket kezdenek Irak felett.

“Olyan terrorfenyegetéssel állunk szemben, amely mindannyiunk hazáját érinti, így az a feladatunk, hogy védekezzünk. Felelős politikai vezetőként mérlegelni kell a katonai akció költségeit, de annak a költségét is, ha nem lépünk, azaz ha a terroristáknak azt üzenjük, hogy csak menjetek, tiétek a terep” – hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője. Franciaország már korábban jelezte, hogy a nemzetközi koalíció tagjaként csatlakozik az IÁ elleni amerikai légicsapásokhoz, amelyek augusztus 8-án kezdődtek Irakban.

10 arab ország támogatja az  USA-t

A párizsi konferencia célja francia források szerint az, hogy az iraki kérést követően megteremtse a törvényes alapját egy nemzetközi beavatkozásnak az IÁ ellen, és hogy abban “mindenki pontosítsa, hogy mit tud vagy szándékozik tenni”. A kötelezettségvállalásokat azonban a résztvevők nem feltétlenül kívánják majd nyilvánosságra hozni.

John Kerry amerikai külügyminiszter az amerikai CBS televízió által vasárnap közvetített interjújában “nagyon bátorítónak” nevezte, hogy több közel-keleti és térségen kívüli ország katonai segítséget ajánlott fel az IÁ elleni harchoz. Néhány napja 10 arab ország, köztük Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat öböl menti állam – köztük a rivális Szaúd-Arábia és Omán – ajánlotta fel támogatását az Egyesült Államoknak. Diplomáciai források szerint mintegy negyven ország kész részt venni a nemzetközi koalícióban valamilyen módon.

Ausztrália vasárnap jelentette be, hogy katonai repülőgépekkel és különleges erőkkel járul hozzá az IÁ elleni nemzetközi szövetséghez. A kötelékben a légierő 400 katonája és a különleges erők 200 katonája vesz részt.

Brit túszt fejeztek le

Az Iszlám Állam vasárnap újabb kivégzésről szóló videót tett közzé az interneten. A harmadik áldozat David Cawthorne Haines brit segélymunkás.A felvétel végén egy másik túszt mutatnak, és a hóhér közli, hogy ő lesz a következő. David Cameron brit miniszterelnök határozott ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket felkutatják és bíróság elé állítják, bármeddig is tartson. Ugyanakkor a brit részvétel egyelőre még bizonytalan az amerikai légicsapásokban.

Olvasói sztorik