Nagyvilág

Gyengül a társadalmi igazságosság Európában

Minden harmadik magyar gyerek súlyos anyagi nélkülözésben él, csak Bulgáriában rosszabb a helyzet – derül ki egy német kutatásból, amit az MTI idézett.

A Bertelsmann Alapítvány a 2008 és 2014 közti időszak fejleményeit vizsgálta. Megállapították, hogy bár az Európai Unió eredményes volt a gazdaság stabilizálásában, de a legtöbb tagállamban gyengült a társadalmi igazságosság.

Főleg az északi és déli tagállamok közti szakadék, valamint a generációk közti egyenlőtlenség növekedése volt szembetűnő. A jómódú észak-európai országokban – főként Svédországban, Finnországban, Dániában és Hollandiában – magas szinten valósult meg a társadalmi igazságosság, más országokban viszont – köztük Görögországban, Spanyolországban és Magyarországon – jelentősen romlott a helyzet. A jelentés szerint a gazdasági válsággal küzdő uniós tagállamokban nem sikerült méltányosan és igazságosan megosztani a válságkezelés terheit.

A fiatalokat erősebben sújtja a társadalmi igazságtalanság, mint az időseket – tárták fel a kutatók. Az EU egészében a gyermekek és fiatalkorúak 28 százaléka él a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés fenyegetettségében – ez az arány nőtt 2009-hez képest, miközben az időskori szegénység jelentősen csökkent.

A szakadék a tagállamok és nemzedékek közti súlyos feszültséghez és bizalomvesztéshez vezethet és az európai integráció jövőjét is veszélyeztetheti – értékelte az eredményeket a Bertelsmann Alapítvány egyik vezetője, Jörg Dräger. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a jó gazdasági teljesítmény fontos feltétele a társadalmi igazságosságnak, de magában nem jelent garanciát annak megvalósulására. Sőt míg például Csehország, Szlovénia és Észtország gazdasági teljesítménye uniós összevetésben közepesnek számít, a társadalmi igazságosság ezekben az országokban átlagon felüli mértékű.

Az igazságosságot hat szempont – szegénység, oktatás, munkaerőpiac, egészségügy, nemzedékek közti igazságosság és diszkrimináció-mentesség – mentén mérték. A legjobb eredményt Svédország érte el 7,48-as átlaggal, Magyarországnak mindössze 4,44 pontot sikerült elérni. A kutatási jelentés hazánkkal kapcsolatban kiemelte, hogy aggasztóan negatív tendencia érvényesül – 2008-ban még 5,07, 2011-ben 4,79 pontot értünk el. Hazánkban minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözés közepette él, a gyerekek és fiatalkorúak csaknem felét szegénység és társadalmi kirekesztés fenyegeti. Ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik