Nagyvilág

Megáradt patak miatt haltak meg ketten Szlovéniában

Montenegróban 18 turistát kellett kimenteni a Nevidio kanyonból, Horvátországban 700 katona vesz részt az árvízi védekezésben.

Megáradt patak miatt haltak meg ketten SzlovéniábanSzlovéniában kettőre emelkedett az esőzések halálos áldozatainak száma, miután holtan találták a megáradt patakba csúszott autó második utasát is – jelentette az STA szlovén hírügynökség. Az autó – az AMZS szlovén autóklub járműve, amelyet a szervezet egyik szerelője vezetett – Celje közelében csúszott még szombaton egy megáradt patakba, miután a víz előzőleg elmosta az út egy részét. Az autó női utasát még aznap megtalálták holtan faágak közé akadva, az autót vezető 30 éves férfi holtteste vasárnap reggelre került elő.

A heves esőzések nyomán Szlovénia keleti és középső részén, főleg Dolenjsko (Novo Mesto) vidékén és a Kerka folyó mentén, több mint ezer lakóház került víz alá szombatra virradóra, 180 útszakaszt öntött el a víz, és 240 földcsuszamlás történt.

Szombat délutánra az ár a legtöbb országrészben visszahúzódott, de a Mura folyó völgyében, ahol vasárnapra virradó éjjel is esett az eső, továbbra is kritikus a helyzet – jelentette az STA.

Több ezer embert telepítettek ki

Horvátországban 700 katona vesz részt az árvízi védekezésben három keleti megyében, Sziszek-Moszlavinában, Károlyvárosban és Pozsega-Szlavóniában, főleg a kitelepítésekben és nyúlgátak építésében segédkeznek – jelentette a Hina horvát hírügynökség.

Az esőzések lakóházakat öntöttek el, országutakat és vasútvonalakat tettek járhatatlanná, földcsuszamlásokat okoztak, ivóvízforrásokat szennyeztek be Horvátországban. Károlyváros (Karlovac) külső részein mintegy kétezer ember kitelepítését rendelték el.

A legtöbb – 89 milliméter – eső Csáktornyán (Cakovec) hullott a szombat reggeltől vasárnap reggelig tartó 24 óra alatt. A szeptember rendkívül esős Horvátország sok részén, Károlyvárosban 240, Dubrovnikban 270, Hvar szigetén 200 milliméter csapadék hullott eddig – jelentette a Hina.

Bajba jutott turisták

Bosznia-Hercegovinában az esőzések következtében megáradt az Una folyó, az áradás miatt több utat is lezártak az ország északnyugati részén. A Prijedor és Kozarska Dubica közötti úton pedig azért állt le a közlekedés, mert a heves eső alámosta az aszfaltot. A bosnyák-horvát határ mellett fekvő Gradiskában rendkívüli készültséget rendeltek el a Száva folyó magas vízállása miatt.

Montenegróban a hegyi mentők 18 turistát mentettek ki a Nevidio kanyonból, miután egy idegenvezető a rossz időjárási körülmények ellenére túrát szervezett a nehezen megközelíthető sziklák közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik