Nagyvilág

Fej fej mellett az elszakadást pártolók és ellenzők Skóciában

A csütörtöki függetlenségi népszavazás előtti utolsó hétvége is vitáktól hangos - írja az MTI.

A Guardian brit napilap által közölt közvélemény-kutatás szerint jelenleg 51 százaléknyian szavaznának biztosan amellett, hogy Skócia megtartsa a brit uniót, 49 százaléknyian pedig arra, hogy váljanak függetlenné.

A kampányfinisben is a pénzügyi-gazdasági következményekkel érvelnek az elszakadás ellen. A Deutsche Bank főközgazdásza felfoghatatlannak nevezte, hogy a skótokban egyáltalán felmerül a sikeres gazdasági-politikai unió felmondása Európa egyik vezető gazdaságával.

A skóciai központú bankok egymás után jelentik be, hogy átteszik székhelyüket Londonba, ha Skócia a függetlenségre szavaz. A pénzintézetek legnagyobb aggodalma, hogy elvesztik hozzáférésüket a brit jegybank likviditásforrásaihoz és a hitelminősítők reagálásától is tartanak.

A skót rendőrség szombaton közölte, hogy feljelentés érkezett hozzájuk a brit kormány ellen amiatt, hogy London idő előtt kiszivárogtatta a Royal Bank of Scotland áttelepülési terveit. A BBC gazdasági főszerkesztője megerősítette, hogy a brit pénzügyminisztériumtól már azelőtt üzenetet kapott a bank terveiről, mielőtt még az nyilvánosan megerősítette volna a terveket. Alex Salmond skót kormányfő hivatalos levélben követelte a brit kormánytól, hogy nevezze meg a kiszivárogtatás felelősét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik