Nagyvilág

Németh Miklós elsírta magát Helmut Kohlnál

A volt német kancellár otthonában fogadta a volt magyar miniszterelnököt.

A Németh Miklós vezette kormány huszonöt ével ezelőtt nyitotta meg a Magyarországon tartózkodó NDK-s menekültek előtt a magyar-osztrák határt, ez alkalomból fogadta Helmut Kohl Németh Miklóst, valamint Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt – írta a Bild című német lapra hivatkozva az MTI.

A beszámoló szerint Németh Miklós és Wolfgang Schüssel – aki 1989-ben az osztrák kormány gazdasági minisztere volt – szerdán látogatta meg a volt német kancellárt ludwigshafeni otthonában.

Helmut Kohl – “a német egység kancellárja” – a huszonöt évvel ezelőtti eseményeket felidézve méltatta “a magyarok, elsősorban Németh Miklós rendkívüli állhatatosságát és bátorságát” – írta a Bild.

Előrelátó Kohl, vakmerő Németh

A beszámoló szerint Németh Miklós a volt német kancellár szavaihoz hozzáfűzte, hogy a határnyitást “az ön előrelátása és fiatal politikusként az én szinte vakmerő bátorságom tette lehetővé”.

A Bild szerint Németh Miklós könnyek között adta át Helmuth Kohlnak válaszlevelét a volt kancellár 1989. szeptember 12-i táviratára, amelyben Kohl valamennyi német nevében köszönetet mondott a határnyitásért. A volt magyar kormányfő a levélben azt is megírta, hogy a válasz azért késett huszonöt évet, mert csak Helmut Kohl emlékirataiból értesült a táviratról.

A három egykori kormányfő az ukrajnai válságról is tanácskozott. Egyetértettek abban, hogy tárgyalásokkal kell megoldást találni, és a konfliktusban érintett feleknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a kölcsönös érzékenységekre – áll a beszámolóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik