Nagyvilág

Szíria és Oroszország is tiltakozik az amerikai beavatkozás ellen

Az ENSZ előzetes jóváhagyása nélkül a nemzetközi jog "durva megsértésének" és agressziónak minősülne az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni amerikai beavatkozás Szíriában - mondta csütörtökön Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő.

A Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai rezsim szövetségesének számító Kreml illetékese kijelentette: “az amerikai elnök a törvényes (szíriai) kormányzat beleegyezése nélkül jelentette be az Iszlám Állam hadállásait célzó légicsapások lehetőségét. Ez a lépés az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata nélkül a nemzetközi jog durva megsértése.”

A nemzeti megbékélésért felelős szíriai miniszter, Ali Hajdar is azt mondta, hogy bármilyen szíriai katonai beavatkozás agressziónak minősül, ha az Damaszkusz előzetes engedélye nélkül történik. A miniszter szerint az Iszlám Állam elleni harcban elengedhetetlen a Szíriával való egyeztetés.

Az Asszád-rezsim legfőbb támogatójának számító Irán is bírálta Washington tervezett intézkedéseit. A teheráni külügyminisztériumnak „komoly aggályai” vannak a szélsőségesek legyőzését célzó, az Egyesült Államok által vezetett koalícióval kapcsolatban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik