Nagyvilág

Visszaszorul a független sajtó Oroszországban

Hivatalosan nincs cenzúra, de visszaszorult a szabad tájékoztatás még az interneten is. Minden téren gond van a szabadságjogokkal – mondta az Amnesty International főtitkára moszkvai tájékoztatóján.

Salil Shetty elmondta, hogy korábban az internet Oroszországban a szabadság terének minősült, de ez már nincs így. A hatóságoknak törvény adta joguk a nem tetsző honlapok blokkolása, egyes esetekben még bírósági határozatra sincs ehhez szükségük. Az öncenzúra is erősödik a sajtóban, a független tömegtájékoztatási eszköz pedig egyre kevesebb.

A gyülekezési szabadság terén sem rózsás a helyzet Shetty szerint. „Még a békés tiltakozásokat is visszaszorították” – mondta a jogvédő szervezet vezetője. Megjegyezte, hogy az egyetlen tüntetési forma, amihez nem kell engedély, az az, ha valaki egyedül áll ki közterületre tiltakozni, de akkor is 50 méter sugarú körben szabad területnek kell lennie körülötte.

A nem kormányzati szervezeteket sújtó törvény értelmében tizenkét oroszországi szervezetet külföldi ügynöknek minősítettek, mert külföldről érkezett hozzájuk pénzügyi támogatás. A lakosság előtt megbélyegzik ezeket a szervezeteket, melyek a főtitkár szerint értékes és szükséges segítséget nyújtanak az orosz társadalomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik