Nagyvilág

Merkel szerint azonnali büntetésre van szükség

A német kancellár azt mondta, hogy haladéktalanul be kell vezetni az újabb szankciókat Oroszország ellen, mert nem teljesül a tűzszüneti megállapodásban szereplő béketerv – írja az MTI.

Angela Merkel szerdán kiemelte, hogy nincs száz százalékos tűzszünet, bár az utóbbi napokban javult a helyzet. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban a megállapodást nem hajtják végre teljes egészében. A kancellár azt javasolja, hogy az adott helyzetre való tekintettel minél előbb vezessék be az újabb szankciókat, melyeket feloldanak, ha teljesül a 12 pontból álló béketerv.

A tűzszüneti megállapodás szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) kell biztosítani az ukrán-orosz határ állandó ellenőrzését és biztonsági övezetet kell kialakítani a határ mentén. Emellett ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, hadieszközöket és zsoldosokat, valamint a Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény betartásával előrehozott helyhatósági választásokat kell rendezni.

Az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedésekről hétfőn határozott az EU, a bevezetést azonban elhalasztották, hogy legyen idő értékelni a kelet-ukrajnai tűzszünet megvalósulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik